Travel

Ο Κιρικού και η μάγισσα (1998)


5 χρόνια προετοιμασία για μια γαλλική ταινία που βασίζεται σε αφρικανικό θρύλο, κι  έγινε από τις πιο αγαπημένες των Ευρωπαίων.

Στις Ην. Πολιτείες υπήρξαν παράπονα για τις γυμνόστηθες Αφρικανές, οι οποίες ωστόσο αντανακλούν πιστά την αφρικανική κουλτούρα. Ο σκηνοθέτης Michel Ocelot αρνήθηκε να λογοκρίνει οπτικά το φιλμ, και η ταινία βρήκε διανομή εκεί μόλις μετά από 4 χρόνια.

{tab=ΥΠΟΘΕΣΗ}
Ο μικρός Κιρικού γεννιέται στην Αφρική με μαγικές δυνάμεις. Στο χωριό του η μοχθηρή μάγισσα Καραμπά καταδυναστεύει τους κατοίκους. Ο μικρόσωμος Κιρικού αναλαμβάνει να την πολεμήσει, αλλά ο αγώνας του θα είναι δύσκολος
{tab=TRAILER}


{tab=ΚΡΙΤΙΚΗ}

Το εκπληκτικό στον Κιρικού και τη Μάγισσα είναι ότι μια αφαιρετική αλλά μαγευτική εικονογράφηση της αφρικανικής ηπείρου και των ανθρώπων της συμβαδίζει με ένα εξίσου σημαντικό σενάριο.

Η ιστορία του μικρού Κιρικού, που γεννιέται με μαγικές δυνάμεις αλλά ατορθώνει χάρι στην εξυπνάδα του να νικήσει την κακιά μάγισσα Καραμπά δίνεται με καθόλου περιττές πινελιές. Εκείνο που οδηγεί τον Κιρικού δεν είναι η τόλμη, αλλά η περιέργεια να μάθει γιατί η μάγισσα είναι κακιά - κι αυτό οδηγεί αφηγηματικά την ταινία. Οι περιπέτειές του είναι το αποτέλεσμα αυτής της περιέργειας.

Σε ένα περιβάλλον υπαίθρου που θυμίζει πίνακες του Σαγκάλ, η φιγούρα του μικρόσωμου Κιρικού είναι τόσο πλαστική όσο να χάνεται στην αγκαλιά του παππού του, αλλά και  να χωρά σε μια μικρή τρύπα.

Με ευρηματικές σκηνές κάτω από τη γη, αλλά και με σεναριακή εξέλιξη που δεν τελειώνει με την κατατρόπωση της μάγισσας (όπως σε μια κλασική παιδική ταινία), ο Κιρικού και η μάγισσα θίγει ζητήματα αποδοχής του διαφορετικού, γνώσης και δοξασίας και κυρίως θέλησης για γνώση, που καθυποτάσσει το κακό.

Όπως λέει και ο παππούς του, "Το κακό υποχωρεί εμπρός στην αθωότητα". Και τα ακτινωτά τρομερά μαλλιά της Καραμπά, αλλά και τα γεωμετρικά είδωλα-αιχμάλωτοί της υποχωρούν μπροστά στον ευκίνητο Κιρικού.

Βαθμολογία: 5/5

contributed by: Βασίλης Κρουστάλλης

{tab=ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ}
Φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Annecy (1999): 1ο βραβείο
{tab=ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ}
Kirikou et la sorcière, 1998

Σκηνοθεσία-σενάριο: Michel Ocelot
Ηθοποιοί (φωνές): Doudou Gueye Thiaw (Κιρικού), Maimouna N'Diaye (μητέρα), Αwa Sene Sarr (Καραμπά)
Μοντάζ: Dominique Lefever
Μουσική: Youssou N' Dour
Animation: Exist Studio, Rija Studio
Διάρκεια: 74'
{/tabs}

Image

Zippy Frames is the premier online animation journal promoting European and Independent Animation animation since 2011

[email protected]

Zippy Frames

Quick Links